Säbäpojat Helsinki

Historia

Säbäpojat Helsinki on vuonna 2017 perustettu salibandyjoukkue, joka kilpailee Etelä-Suomen miesten 4. divisioonassa sekä aiemmin Arena Centerin AC-liigan (ent. Play-liiga) eri sarjoissa. Alla esitellään lyhyesti joukkueen vaiheet seuran perustamisesta tähän päivään.

Divari 2022-

2023-24 M4DIV

2022-23 M5DIV - 1. sija ja sarjanousu

Säbäpoikien organisaation historiassa käännettiin tärkeä sivu syksyllä 2022, kun joukkue aloitti taipaleensa salibandyliiton alaisissa turnauksissa. Pojat hakivat jo loppukesästä tuntumaa Suomen Cupista, jossa joukkue taisteli tiensä jatkoon esikarsintakierrokselta, mutta joutui vajaamiehisenä pelatuissa ensimmäisen kierroksen otteluissa pahasti kolmosdivarin kärkipään joukkueiden jyräämäksi.

Lokakuussa käynnistyi Etelä-Suomen 5-divarin 7-lohko, johon Pojilla oli ladattu korkeat toiveet ja selkeä tavoite sarjanoususta. Alku oli kuitenkin vaikea, ja pelaajapulasta kärsinyt joukkue koki heti avausottelussa tappion PuPu:lle. Syksy oli nihkeä ja turnauksesta toiseen kapealla kokoonpanolla operoineet Pojat joutuivat taipumaan myös Merrisille ja SBS Sisulle.

Kevätkaudella Pojat saivat kasaan täydempiä kokoonpanoja ja tulivat väkevällä otteella sarjan jälkimmäisen puolikkaan turnauksiin. Juoksuaan parantanut joukkue osoitti kuuluvansa vitosta kovempiin sarjoihin ja napsi keväällä voittoja toisensa perään. Toiseksi viimeisessä turnauksessa Pojat varmistivat sarjan voiton ja nousun nelosdivariin ottamalla näytöstyylisen 7-1-voiton päävastustajiinsa kuuluneesta SBS Sisusta. Kevään turnauksista Pojat hakivat myös peräti kolme 12 maalin eron perusteella keskeytyksen kautta tullutta voittoa.

AC-liiga 2017-2023

2023 Kesä – Kultaa (Myllypuro Harraste)

Myllypuron kesäliiga -23 oli kenties kovatasoisin AC-liigan sarja, johon Pojat ovat osallistuneet. Runkosarjassa nähtiin tasokkaita ja tasaväkisiä kamppailuita usean kovan joukkueen välillä ja kovia peliporukoita jäi myös neljän joukkueen pudotuspelien ulkopuolelle. Säbäpojat selvittivät itsensä kolmannelle sijalle ja välierissä kaatui selvin luvuin Telinetiimi, jonka suoraviivaista pelityyliä vastaan Pojat olivat aiempien kohtaamisten perusteella oppineet tehokkaasti puolustamaan. Finaalissa kohtasivat kaksi sarjan parasta joukkuetta: Säbäpojat sekä nuori, taitava ja vauhdikas Majaswellu. Hermostunut finaali ei noussut tasoltaan joukkueiden aiempien kohtaamisten veroiseksi, mutta Säbäpojat onnistuivat kärkimiestensä johdolla kaivamaan historiansa toisen kesäliigamestaruuden lukemin 6-5! Juha Sippola iski finaalissa hattutempun ja muista maaleista vastasivat Reni Kangas, Jesse Ristevirta ja Adam Hrín.

2022-23 Talvi – Hopeaa (Hakaniemi Harraste)

Säbäpoikien kuudes kausi Talviliigassa jäi osittain ykköstavoitteeksi asetetun divarikauden varjoon. Hakaniemen sarjassa pelasi vaihtelevan tasoisia joukkueita, ja tulokset vaihtelivat kaksinumeroisista ylikävelyistä karvaisiin tappioihin. Pojat selvittivät tiensä runkosarjavoittajina ylempään jatkosarjaan, jossa joukkueelle meinasi käydä kylmät, kun HC Borstista otetun avausvoiton jälkeen Pojat kärsivät tappiot sekä Marihaka Seagullsille, että tulevalle mestarijoukkue Ponnistukselle. Säbäpojilla oli kuitenkin onni myötä ja joukkue pääsi ainoastaan kahdella pisteellä finaaliin Borstista otetun 9-1-rökälevoiton tuoman positiivisen maalieron turvin. Finaalissa Säbäpojat tarjosi kovan vastuksen Ponnistukselle, joka kuitenkin oli niukasti kovempi ja vei mestaruuden ansaitusti lukemin 3-1.

2022 Kesä – Hopeaa (Myllypuro Harraste)

Vuoden 2022 Kesäliiga toi Pojille muutoksen tuulia, kun Pojat joutuivat siirtymään Myllypuron liigaan Hakaniemen sarjojen jäätyä toteutumatta. Suuremman kaukalon pelit sujuivat kuitenkin Pojilta mallikkaasti ja joukkue nappasi vahvaan perustasoonsa nojaten runkosarjan kolmannen sijan, joka oikeutti paikkaan mitalipeleissä. Välierässä Pojat kaatoivat väkevällä esityksellä Jäätävän Idän lukemin 7-3. Finaalissa vastaan tuli Lite Bättre, jonka kokoonpano oli koostettu Helsinki Unitedin naisten F-liigapelaajien, sekä miesten korkeampien divarien pelaajien ympärille ja jälki oli myös sen mukaista. Ottelun loppulukemiksi kirjattiin 7-1 ja Säbäpojat joutuivat tyytymään kuvitteellisiin hopeamitaleihin.

2021-22 Talvi – Kultaa (Hakaniemi Harraste)

Kolmas koronarajoitusten rikkoma kausi saatiin vietyä päätökseen alkukesästä 2022. Säbäpojat aloittivat kauden vahvasti ja johtivatkin jonkin aikaa runkosarjaa, mutta ennen ratkaisupelejä joukkue ajautui pahaan syöksykiitoon ja tarvitsi finaalipaikan varmistamiseen apuja toisilta joukkueilta. Loppuottelussa, johon Pojat lähtivät neljä tappion ja yhden tasapelin putkesta, vastaan asettui rakas vihollinen Darras Taas.

Pojat osoittivat kuitenkin jälleen olevansa isojen otteluiden joukkue ja kukistivat ehjän pelin jälkeen kovimman kilpakumppaninsa lukemin 4-3. Ratkaisumaalin iski Patrik Eriksson omaleimaisella rystylämärillään. Kyseessä oli joukkueiden neljäs finaalikohtaaminen ja Poikien voittosaldo on edelleen puhdas 4/4.

2020–21 Talvi – Kultaa (Hakaniemi Harraste)

Koronarajoitukset sekoittivat pahasti myös kautta 20-21 ja ottelusiirtojen johdosta kesän 2021 sarjakin jäi kokonaan pelaamatta. Edellistalven otteluita pelattiin aina vuoden 2021 lopulle saakka ja mestaruus ratkaistiin vasta joulukuussa. Säbäpojat Helsinki nappasi seurahistoriansa kolmannen Harraste-sarjan mestaruuden kaadettuaan Darras Taasin kovatasoisessa finaaliottelussa. Jännittäviä käänteitä sisältänyt sarja sai lopulta täydellisen päätöksen Poikien noustua vaikeuksien kautta loistavaan voittoon rakkaasta perivihollisestaan. Selkeitä edistysaskeleita muutaman edellisvuoden aikana ottanut Darras Taas oli kauden kuluessa ajanut jossain määrin Poikien ohi ja napsi vuoden 2021 aikana liukuhihnalta voittoja Pojista vahvaan puolustuspelaamiseen ja pelottavan tehokkaaseen viimeistelyynsä nojaten.

Säbäpoikien ylintä valtaa käyttävä valmennusjohto onnistui kuitenkin päävalmentaja Tapi Karhulan johdolla reagoimaan tilanteeseen ja tuomaan Poikien peliin kaivattua järjestelmällisyyttä ja pallokontrollia. Työn ensimmäiset hedelmät poimittiin marraskuun lopulla Poikien kaataessa Darrasin runkosarjan päätösottelussa ensimmäistä kertaa yli vuoteen, ja varsinainen jättipotti jysähti loppuottelussa joukkueen napattua ansaitun finaalivoiton kauttaaltaan väkevän esityksen jälkeen. Finaali oli aiempien vuosien tapaan erittäin tasaväkinen ja ratkesi perinteitä kunnioittaen yhden maalin erolla. Voittomaalin iski läpiajosta Poikien Jesse Ristevirta. Kauden aikana rikottiin myös merkittävä Säbäpoika-rajapyykki luottopakki Santeri Mikkosen pelattua finaalissa sadannen ottelunsa Säbäpojissa historian ensimmäisenä Säbäpoikana.

2020 Kesä – Kultaa (Hakaniemi Harraste)

Parantunut koronatilanne mahdollisti ehjän kesäsarjan pelaamisen ja katkonaisen talvikauden jälkeen uusilla pelimiehillä vahvistettu Poikien joukkue janosi menestystä. Komeasti sujunutta alkusarjaa seurasivat erittäin jännittävät pudotuspelit, joissa voittajaa haettiin kahdesti rangaistuslaukauksilla. Välierissä vastaan asettuivat Pojille alkusarjassa rumin lukemin hävinneet Säbä-Hannut, jotka olivat vahvistaneet rivejään pudotuspeleihin oikealla maalivahdilla. Välieräkamppailu eteni rangaistuslaukauskilpailuun asti, jossa Poikien sankareiksi nousivat kylmähermoinen Juha Sippola ja kaiken torjunut Miku Vilander. Finaalissa rakasta vihollista Darras Taasia vastaan koettiin vielä välierääkin dramaattisempi jännitysnäytelmä. Pojat johtivat ottelua moneen kertaan, mutta sisukas Darras kampesi itsensä kerta toisensa jälkeen tasoihin ja kolmannen erän alussa 6-5-johtoon. Talvisarjasta kultaa huuhtonut Darras oli jo viedä kesäsarjankin mestaruuden itselleen, kunnes Pojat nousivat varsinaisen peliajan viimeisillä sekunneilla tasoihin Patrik Erikssonin siirrettyä pallon etukulmalta maaliin Reni Kankaan miehekkään esityön jälkeen. Rankkareilla Poikien sankariksi nousivat tutusti Vilander ja Sippola, ja joukkue pääsi pokkaamaan historiansa ensimmäisen kesäsarjan voiton.

2019-2020 Talvi – Pronssia (Hakaniemi Harraste)

Kausi 2019-2020 oli rikkonainen niin Poikien joukkueelle kuin koko Play-liigalle. Avainpelaajien vaihto-opiskelut sekä keväällä pelit hetkeksi katkaissut koronapandemia jättivät kauteen leimansa, eikä tasaista jatkumoa päässyt muodostumaan missään vaiheessa. Pojat kamppailivat jälleen kärkipään sijoituksista, mutta tosipelien koittaessa joukkueen rosteri oli liian kapea terävimmän kärjen haastamiseen ja Pojat jäivät finaalien ulkopuolelle. Jälkikäteen kevät 2020 voidaan nähdä jälleenrakennuksen aikana ja tulevan menestyksen pohjustuksena, kun joukkueen riveihin liittyivät useat tulevat runkopelaajat.

2019 Kesä – Hopeaa (Hakaniemi Harraste)

Tuoreet mestarit aloittivat kesäliigan vahvasti, mutta pelaajavajeesta kärsinyt joukkue ajautui kesän aikana historiansa pahimpaan tappioputkeen ja uhkasi jo pudota pois jatkopeleistä. Tasonnosto runkosarjan viimeisessä ottelussa täpötäydessä kotihallissa nosti Pojat nipin napin pudotuspeleihin ja jatkosarjassa joukkue venyi jälleen pieneen ihmeeseen saatuaan yhden onnekkaan luovutusvoiton ja kairattuaan tämän jälkeen kaksi voittoa kolmesta ottelusta. Pojilla ei ollut runkosarjasta alla yhtään voittoa jatkosarjavastustajiaan vastaan, mutta tosipelien koittaessa joukkue oli tuttuun tapaan rautaa. Joukkue joutui taipumaan finaalissa sarjan ylivoimaisille ykkösille Hesan Kukoille, mutta onnistui jatkamaan komeaa mitaliputkeaan Play-liigassa.

2018-2019 Talvi – Kultaa (Hakaniemi Harraste)

Korkeammalle sarjatasolle nousseet ja joukkuettaan muutamilla täsmähankinnoilla vahvistaneet Pojat astuivat ennakkoluulottomasti mukaan uuteen sarjaan ja joukkue pystyi huipputaitavien kärkipelaajiensa sekä vuoden aikana tiiviimmäksi hioutuneen joukkuepelaamisensa avulla napsimaan pisteitä myös Harraste-sarjassa. Kovimmat vastustajat eivät vielä runkosarjassa kaatuneet, mutta Pojat pystyivät haastamaan minkä tahansa joukkueen ja etenivät vakuuttavasti ylempään jatkosarjaan. Jatkosarjassa Säbäpojat osoittivat jälleen kovuutensa tosipelien tullen ja huimasti otteitaan parantanut joukkue seilasi suvereeniin jatkosarjavoittoon kaadettuaan selvin lukemin kaikki kolme vastustajaansa. Kausi päättyi riemukkaaseen finaalivoittoon hurjassa trillerissä Darras Taasia vastaan. Mestaruuden ratkaissut maali syntyi finaalin viimeisellä minuutilla Jussi Virtasen uitettua pallon vastustajan maalivahdin längistä sisään.

2018 Kesä – Hopeaa (Hakaniemi Hupi)

Toistaiseksi viimeisen kilpailunsa Hupi-sarja-tasolla pelanneet Säbäpojat dominoivat kesän runkosarjaa vakuuttavin ottein. Joukkueen lento ei kuitenkaan riittänyt aivan loppuun asti, vaan rakas vihollinen SC Judge Dredd onnistui kaatamaan Pojat finaalissa tiukasti lukemin 3-2.

2017-2018 Talvi – Kultaa (Hakaniemi Hupi)

Säbäpojat aloitti seurahistoriansa ensimmäisen kauden Hakaniemen Hupi-sarjassa. Sarjan alussa tyhjästä rakennettu joukkue joutui vielä makselemaan oppirahoja, mutta kauden edetessä ketjukoostumukset alkoivat löytyä ja otteet parantua. Tähtipakki Patrik Erikssonin täydentämä joukkueen tehokas ykkösketju miehitti pistepörssin kärkisijoja ja Pojat pystyivät haastamaan tasaväkisesti minkä tahansa vastustajan, vaikka sarjan kärkijoukkueet olivatkin vielä liian kova pala purtavaksi. Talvella muutamia tappioita kärsineet Pojat onnistuivat hienon kevään myötä varmistamaan jatkoonpääsynsä ja jatkosarjassa menestyksen makuun päässeet Pojat raivasivat väkisin tiensä finaaliin. Loppuottelussa vastaan asettui runkosarjan voittanut Tori.fi, joka oli jo viedä mestaruuden nimiinsä, kunnes Poikien Jalmari Lindholm tasoitti ottelun viimeisellä minuutilla Poikien pelatessa ilman maalivahtia. Mestaruus ratkaistiin rangaistuslaukauksilla, joissa Poikien Lindholm ja Eriksson olivat tylyjä, eikä maalivahti Mikko Uski päästänyt taakseen yhtään laukausta.